maandag 2 maart 2009

Spiritualiteit

Ik krijg vaak de vraag van mensen of ik hen raad kan geven over welke richting ze best gaan in de spiritualiteit. Het antwoord is simpel, hoor: probeer alles uit, en zoek uit waar je je het best mee voelt. Eigenlijk is dit ook de bedoeling van deze blog: mensen een brede waaier aan info geven zodat ze zien welke keuzes ze hebben.
Natuurlijk kan die brede waaier hier niet van in het begin staan, dat komt met de tijd. Als er 1 richting is die ik iedereen kan aanwijzen, is het die van stilte en geduld. Ik spreek uit ervaring. Jarenlang liep ik gefrustreerd rond met het gevoel dat ik tegen een muur aan het lopen was. Een muur waarachter alle wijsheid lag opgeslagen. Eigenlijk is het beginnen beteren toen ik een stap terugnam. Je kan spiritualiteit tot op een gegeven punt wel aanleren. Maar de praktijk moet je zelf opdoen. Vergelijk het met autorijden: eerst haal je je theoretische examen, en dan je praktische. Maar het wil nog niet zeggen dat je met dat praktische een goed chauffeur bent. Een goede chauffeur wordt je pas door jaren veel kilometers te rijden. Je leren aanpassen aan weg - en weersomstandigheden, andere personen op de weg.
Zo gaat dat ook met spiritualiteit. Eerst doe je de theorie, dan ga je die toepassen in de praktijk. En dan heb je veel oefening nodig. Alleen door die oefening weet je of die richting daadwerkelijk iets is voor jou. Denk even na dat spiritualiteit niet op 1-2-3 dat is wat je ervan verwacht. Als er 1 ding is wat spiritualiteit zeker met zich meebrengt, dan zijn het vragen. En dat is nu net het mooie eraan. Des te verder je zoekt, des te meer vragen zullen er de kop opsteken. Telkens weer moet je een grens verleggen. Telkens weer ga je jezelf tegenkomen. Achteraf zie je puzzelstukjes op hun plaats vallen, en dat brengt een grote voldoening met zich mee.

Ik weet nog dat ik met het orakelforum begon. Elk lid had een set lenormandkaarten. Ik vond het erg dat ze het niet nodig vonden om een stap verder te zetten naar andere kaarten. Uit ervaring wist ik dat dat je interpretatie heel wat breder maakt. Mensen leken tevreden te zijn met enkel en alleen die kaarten. Mijn opinie is dat, als je met de lenormandkaarten overweg kan, je spiritueel bezig bent. Maar het is zonde om spiritualiteit in een vakje te delen, en niet meer uit dat vakje te komen. Mensen staan de dag van vandaag echt niet stil bij de tekenen die ze krijgen. Er is geen tijd meer voor, en meestal wordt zo'n gebeurtenis beschreven als 'toevallig' of niet logisch. Als mensen al eens zouden leren stilstaan om naar zichzelf en hun ingevingen te luisteren, zouden ze veel meer horen.
En dan komt het moment waarop je iets spiritueels hebt meegemaakt. Je hebt een schim gezien, je hebt gedroomd over een overleden persoon, je hebt de kaarten heel goed gelegd.... Typisch aan de mens is dan dat hij alles wil analiseren. Maar wij beginnen dan weer zo druk alles te onderzoeken wat er gebeurd is, dat we ons weer afsluiten van het onzichtbare door ons te concentreren op het zichtbare. Denk er dus aan: tijd brengt raad. Je kan spiritualiteit niet dwingen. Spiritualiteit vind je wel, je moet er alleen op letten. Deze blog zal je in de toekomst hopelijk nog heel wat verder brengen. Maar echt waar: alles op z'n tijd. Als die tijd daar is, zal je dat zeker merken!

Tarot: de Grote Arcana

Deze 22 kaarten beelden fases uit die we allemaal in ons leven doorlopen. Ik heb een boek waarin het heel mooi staat uitgedrukt: de reis door de tarot is de reis van de Dwaas. We beginnen met onze jeugd en worden opgevoed, dit wordt weergegeven in de kaart van de Magiƫr. De Keizer en Keizerin zijn onze aardse ouders, de Hogepriesteres en Hogepriester (Hiƫrophant) staan voor onze spirituele ouders. Sta ook eens stil bij de beproevingen die we allemaal moeten doorlopen: liefde ( De Geliefden), oorlog (De Zegewagen). Ook de volgende kaarten spreken voor zich: Rechtvaardigheid, Gematigdheid, Kracht en bedachtzaamheid (De Kluizenaar). Halverwege de cyclus keert het Rad van Fortuin: we ervaren een verlies of een verandering (hierbij kan je ook aan de midlife-crisis denken). Hierdoor voelen we ook een behoefte om te veranderen, om een blik op onszelf te slaan en te zoeken naar wat en wie we werkelijk zijn. Dit zoeken naar onszelf wordt afgebeeld op de kaarten De Gehangene, De Dood, De Duivel en De Toren. Na de strijd met onze donkere kant zijn we klaar om de principes van het hogere te leren kennen, en dit vind je terug in De Ster, De Maan en De Zon. Het overwinnen van deze duisternis resulteert in een wedergeboorte (Het Oordeel) en overwinning (De Wereld).

Deze uitleg hierboven benadert de Grote Arcana vanuit ons menselijke leven. Er is een grote kans dat de volgorde van de kaarten hierboven niet hetzelfde is als die van de kaarten in jouw deck. Maar het biedt je een manier om deze kaarten eens op een andere manier te bekijken. De eerste decks zouden geen nummering gehad hebben in de Grote Arcana, en vervolgens gingen de ontwerpers er hun eigen nummers op plakken, waardoor deze nogal van deck tot deck verschillen.

Zwart scherm

De achtergrond van deze blog is zwart. Hiervoor is een goede reden: wisten jullie dat een zwart computerscherm minder verbruikt dan een wit? Google heeft hier iets leuks op gevonden. Zoeken kan je ook via www.blackle.com
Op de startpagina zie je zelfs staan hoeveel electriciteit er is uitgespaard door via blackle te zoeken.