maandag 2 maart 2009

Tarot: de Grote Arcana

Deze 22 kaarten beelden fases uit die we allemaal in ons leven doorlopen. Ik heb een boek waarin het heel mooi staat uitgedrukt: de reis door de tarot is de reis van de Dwaas. We beginnen met onze jeugd en worden opgevoed, dit wordt weergegeven in de kaart van de Magiƫr. De Keizer en Keizerin zijn onze aardse ouders, de Hogepriesteres en Hogepriester (Hiƫrophant) staan voor onze spirituele ouders. Sta ook eens stil bij de beproevingen die we allemaal moeten doorlopen: liefde ( De Geliefden), oorlog (De Zegewagen). Ook de volgende kaarten spreken voor zich: Rechtvaardigheid, Gematigdheid, Kracht en bedachtzaamheid (De Kluizenaar). Halverwege de cyclus keert het Rad van Fortuin: we ervaren een verlies of een verandering (hierbij kan je ook aan de midlife-crisis denken). Hierdoor voelen we ook een behoefte om te veranderen, om een blik op onszelf te slaan en te zoeken naar wat en wie we werkelijk zijn. Dit zoeken naar onszelf wordt afgebeeld op de kaarten De Gehangene, De Dood, De Duivel en De Toren. Na de strijd met onze donkere kant zijn we klaar om de principes van het hogere te leren kennen, en dit vind je terug in De Ster, De Maan en De Zon. Het overwinnen van deze duisternis resulteert in een wedergeboorte (Het Oordeel) en overwinning (De Wereld).

Deze uitleg hierboven benadert de Grote Arcana vanuit ons menselijke leven. Er is een grote kans dat de volgorde van de kaarten hierboven niet hetzelfde is als die van de kaarten in jouw deck. Maar het biedt je een manier om deze kaarten eens op een andere manier te bekijken. De eerste decks zouden geen nummering gehad hebben in de Grote Arcana, en vervolgens gingen de ontwerpers er hun eigen nummers op plakken, waardoor deze nogal van deck tot deck verschillen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zwart scherm

De achtergrond van deze blog is zwart. Hiervoor is een goede reden: wisten jullie dat een zwart computerscherm minder verbruikt dan een wit? Google heeft hier iets leuks op gevonden. Zoeken kan je ook via www.blackle.com
Op de startpagina zie je zelfs staan hoeveel electriciteit er is uitgespaard door via blackle te zoeken.