vrijdag 17 juli 2009

Verliefdheid

Ik kan me al voorstellen hoe sommige mensen de wenkbrauwen fronsen bij het lezen van deze titel: wat ga je nu over verliefdheid vertellen op een spiritueel forum? Wel, vaak gaan mensen in de spirituele wereld op zoek naar antwoorden wanneer ze met hun verliefdheid geen blijf weten, of wanneer ze antwoorden willen hebben op vragen.

Ik ben de tel kwijtgeraakt als ik denk aan hoe vaak mensen me al vragen gesteld hebben zoals: is de liefde wederzijds, of, houdt hij/zij van mij? Gaan we trouwen? Is deze relatie de juiste? Wanneer kom ik de juiste tegen? Ja, zelfs: zal ik mijn relatie verlaten om een andere te beginnen.

Nu. Wat is verliefdheid? Verliefdheid is een gevoel van zorgeloosheid, een gevoel van de wereld aankunnen, een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Wanneer je in een relatie zit die al langer duurt, maken die zorgeloosheid en dat gevoel van geborgenheid plaats voor angst. Angst om alles kwijt te geraken. Een huis dat betaald dient te worden, rekeningen die betaald moeten worden, werk dat je niet mag kwijtgeraken.... al die dingen samen tellen op, en kunnen ervoor zorgen dat je je helemaal niet meer zo onbezorgd voelt in je relatie als voorheen. Vaak gaan mensen dan buiten hun relatie om die zorgeloosheid weer opzoeken, al dan niet in een andere relatie.

Ik ben niet iemand die zegt dat je geen buitenechtelijke relatie mag aangaan, maar ik zeg ook niet dat het mag. Want als je er lang genoeg over nadenkt: wie heeft het recht om over jouw geluk te oordelen? Wanneer je verliefd bent, voel je liefde, pure liefde. Dezelfde soort liefde als die liefde die het universum doet draaien. Iedereen heeft liefde nodig. En dan kom je op een punt waardoor de liefde die jij voelt een bittere nasmaak krijgt. Want je voelt die liefde niet voor de persoon met wie je samenleeft, maar voor een ander. Wat dan? Heb jij niet het recht om je geliefd te voelen, zorgeloos en vrij? Wij mensen zijn niet op de aarde gezet om ons leven te slijten met ongelukkig zijn en het niet najagen van dromen. Het is niet de bedoeling dat we onszelf beperkingen opleggen, het is de bedoeling dat we van dit leven - dat al zo kort is - genieten met volle teugen.

De maatschappij heeft echter verschillende beelden in onze gedachten geplant over de eeuwen heen. Het hoort niet om verliefd te worden op een ander, het hoort niet om een buitenechtelijke relatie aan te gaan. Dit zorgt er dan voor dat wanneer men zo'n 'mis'stap begaat, automatisch verwacht gestraft te zullen worden. Geloof me echter vrij wanneer ik zeg dat God, of de Godin, of wie je ook als god aanziet, jou niet zal straffen omdat je liefde voelt voor een medemens. Het is de maatschappij en jij zelf die je genoeg bestraft. Want door iets te doen - ook al is het in het geniep- wat niet mag, verwacht je gestraft te zullen worden. Het zijn niet de goden die je zullen straffen omdat je zoiets mooi voelt, nee, jij bent verantwoordlijk voor je straf.... omdat je verwacht gestraft te zullen worden. Onbewust zend je signalen uit die om straf vragen, er toe leidend dat je ook gestraft zal worden. Besef dat jij zelf de touwtjes in handen houdt: negeer de verliefdheid, en voel jezelf doodongelukig, of geef toe aan die verliefdheid, en voel je weer tien jaar jonger. Wanneer je in een relatie zit, stel jezelf dan de vraag of jouw verliefdheid sterk genoeg is om een relatie op het spel te zetten. Te vaak komt het berouw na de zonde. Toch zijn er mensen die decennia lang een relatie verborgen weten te houden, en een heel gelukkig dubbelleven kunnen leiden. Ik wed dat zij niet verwacht hebben gestraft te zullen worden ;)

Zwart scherm

De achtergrond van deze blog is zwart. Hiervoor is een goede reden: wisten jullie dat een zwart computerscherm minder verbruikt dan een wit? Google heeft hier iets leuks op gevonden. Zoeken kan je ook via www.blackle.com
Op de startpagina zie je zelfs staan hoeveel electriciteit er is uitgespaard door via blackle te zoeken.